Långloppstävlingar

De mest kända tävlingarna inom långfärdsskridskoåkningen är VIkingarännet (i Sverige) och Elvastadsloppet (i Nederländerna)

Vikingarännet och Elvastadsloppet

Skridskotävlingen Vikingarännet går på Mälarens is från Uppsala (Skarholmen) till Stockholm och namnet kommer av att detta förr var en klassisk vikinga led. Tävlingen arrangeras av ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet och Svenska Skridskoförbundet. Som med långlopp inom löpning (Göteborgsvarvet, Stockholm Maraton) eller längdskidåkningen (Vasaloppet) så är Vikingarännet en folkfest med en massa aktiviteter och service längs tävlingsrutten. Är du intresserad av långfärdsskridskoåkning så är Vikingarännet en riktigt klassiker.

Vikingarännet arrangerades för första gången 1999 och är en tävling som egentligen kommer och inspirerades av Elvastadsloppet som äger rum i Nederländerna. Detta har dock bara genomförts 1963, 1985, 1986 och 1997 p.g.a. isproblem. På grund av dessa så åkte holländare över till Sverige för att se över våra möjligheter för att kunna arrangera ett lopp som bör kunna köras årligen. Denna dialog, mellan Nederländerna och Sverige, landade i initiativet bakom Vikingarännet.