Långfärdsskridskoåkning
Översikt
Långfärdsskridskoåkning är en aktivtet med ursprung i Sverige och det är även här som sporten är mest populär. Mycket tack vare de förutsättningar vi har för skridskoåkning med alla våra sjöar från Skåne till Torneträsk. Men med vårt mycket blandade klimat, avlångt land ger den effekten, så är det inte alltid lätt att få till bra underlag för åkning. Detta då t.ex. södra Sverige kan ha problem med isbrist medans norra Sverige dras med snötäckta isar. Idealt är ett klimat med blandat väder, där kylan gör att isen lägger sig tillsammans med ett mildare klimat som gör att snölagret på isen smälter vilket ger en bra isyta. För de populärare vattendragen, för långfärdsskridskoåkning, så är det vanligt att man plogar "vägar" för att möjliggöra långfärdsåkning.
Ser man till här i Sverige så utgör zonen Värmland, över Närke och Mälardalen ypperliga områden för långfärdsskridskoåkning då det både är ett passande och växlande klimat tillsammans med enormt utbud av bra sjöar.
Den svenska långfärdsskridskoåkningen uppstod som term kring sekelskiftet och det var då stockholmare som gick i bräschen för sporten. Klubbåkningen, organiserade aktiviteter för gemensam åkning, har egentligen utvecklats av en enda klubb - Stockholms Skridskoseglarklubb. Klubben är än idag störst och ledande inom långfärdsåkningen och står idag för israpportering, ledare, gemensamma åkgrupper mm. Denna typ av gruppåkning sker normalt ej på plogade isar utan man upptäcker nya turer. Varje grupp leds av en erfaren skridskoledare som har ansvaret för isbedömning samt vägval.
Långfärdsskridskoåkningen har vuxit från Sverige till internationellt, men framförallt till våra nordiska grannländer Finland och Norge. Idag finns det knappa 100 föreningar aktiva inom långfärdsåkningen i hela världen och ca 40 000 registrerade åkare. Men då pratar vi om organiserad åkning, än vanligare är ju den vanliga fritidsåkningen som på sistone, likt längdskidåkningen, blivit allt populärare.
Utrustning
Långfärdsskridskorna är det centrala i produktutbudet och de består egentligen av en sko/pjäxa, bindning och skena. I övrigt så består utrustningen framförallt i säkerhetshöjande produkter så som isdubbar, ispikar, stavar, räddningslinor, knäskydd, armbågsskydd och hjälm.